2011-08-26 12:21:36• hírek • Kocsis Zoltán

Spanyolországban tartaná a Szuperkupát a Barcelona

Így örült a Barca a BL-serlegnek
Így örült a Barca a BL-serlegnek

Csütörtök este a monacói II. Lajos stadionban (Stade Louis II.) 37. alkalommal csap össze Európa két csapata a Szuperkupa serlegéért. Az 1999-es megszűnéséig a KEK (Kupagyőztesek Európai Kupája) győztese volt a BEK (Bajnokcsapatok Európai Kupája) győztesének az ellenfele. Utóbbi sorozatból később Bajnokok Ligája lett, a KEK helyét pedig az UEFA-kupából lett Európa-liga vette át a döntőben, melynek helyszíne 1998 óta a II. Lajos stadion.

A történelemnél maradva érdemes megjegyezni, hogy eddig a legtöbbször a Milan nyerte el a serleget, szám szerint ötször. Amennyiben a BL-győztes Barcelona az esélyeknek megfelelően legyőzné a Portót, akkor elhagyná a szintén három sikerrel álló Liverpoolt és Ajaxot és egyedül állna fel a dobogó második fokára - egyszersmind egy győzelemre megközelítve az olaszokat. Rendelkezik Szuperkupa-trófeával a Porto is, amely még 1987-ben múlta fölül az Ajaxot.

A Barcelonának nem kell ilyen sokáig visszatekintenie a legutolsó sikeréig, hisz a katalánok 2009-ben győztek utoljára, akkor a Sahtar Donyeck ellen. Mivel pedig a jelenlegi címvédő az Atletico Madrid, így egy gránátvörös-kék siker esetén Spanyolországban maradna a serleg - igaz, szerintük Katalónia nem Spanyolország...

Ami a nyári keretmozgásokat illeti, a BL-címvédőnél történt kevesebb, de jelentősebb változás: érkezett ugyanis 26 millió euróért az Udinesétől a chilei Alexis Sanchez valamint az Arsenaltól Cesc Fabregas, akiért 29 milliót fizettek. Egyetlen alapember sem hagyta el az együttest, a Romának 12 millióért eladott Bojan Krkic, a Sporting Lisszabonnak 3,7 millióért átengedett Jeffren valamint a Sevillához 3 millióért elengedett Martin Caceres csak kiegészítő embernek számított. A klub kasszája további 24 millió euróval gazdagodott azáltal, hogy a Milan végleg megvette Zlatan Ibrahimovicot.

A Braga ellen egy gól is elég volt a Portónak

Ezzel szemben a Porto elveszítette a Chelsea kispadjára távozott Andres Villas Boast, akinek helyét korábbi segítője, Victor Pereira vette át. Szintén elhagyta a „Sárkányokat" az Európa-liga tavalyi gólkirálya, Radamel Falcao akiért „potom" 40 millió eurót fizetett az Atletico Madrid, és szintén a „matracosok" pengettek le öt milliót Ruben Micaelért. A rengeteg pénz egy részét el is költötték a kék-fehérek, Steven Defourért és Eliaquim Mangaláért összesen 12,5 millió eurót fizettek a Standard Liege-nek, Alex Sandróért pedig 4,6 milliót a brazil Club Deportivo Maldonadónak. A legtöbbet, szám szerint 13 millió eurót Danilóért fizettek, a 19 éves brazilt azonban rögtön kölcsön is adták nevelőegyesületének, a Santosnak.

Ami a péntek esti kezdőcsapatokat illeti, Pep Guardiola nem számíthat az ismét megsérült Gerard Piquére, akinek a helyét Eric Abidal veheti át a védelem tengelyében. Kérdés ugyanakkor, hogy a két méregdrága új szerzemény közül helyet kap-e valaki a kezdőben. Ezzel szemben a Portóban mindenki egészséges, így várhatóan ott lesz a pályán a román válogatott Cristian Sapunaru is.

Európai Szuperkupa-döntő, Monaco:
Barcelona - Porto 21.45 DigiSport.hu, TVR1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: